<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=589186577843514&ev=PageView&noscript=1" />
Skip to content

Het Zwinlokaal van de Toekomst laat leerlingen techniek beleven

Als docent Adianne van der Doe – Albregtse bezig is in het Zwinlokaal van de Toekomst op het Zwin College in Oostburg, komen er altijd wel leerlingen nieuwsgierig om de hoek kijken. Het nieuwe techlokaal is ingericht door een projectgroep van docenten in samenwerking met WisMon. Daarnaast ontwikkelde WisMon de lesmodules.

Een innovatief lokaal voor leerlingen

Het Zwin College zit in een regio met landbouw, een sector waarin allerlei innovatieve technieken worden gebruikt. En techniek is sowieso niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Broodnodig dus dat leerlingen ook voldoende kennismaken met techniek. Het Zwinlokaal van de Toekomst van het Zwin College moest daarom een innovatief lokaal worden voor de leerling.

Een techlokaal met een verfrissend perspectief op onderwijs, onderzoekend en ontwerpend leren en talentontwikkeling. Waar verschillende vakken en leerwegen een plaats gaan krijgen. En waar 21e eeuwse vaardigheden als samenwerken, probleemoplossen en creativiteit aan bod kunnen komen.

Een uitdagende taak

“Je moet er echt in geloven,” zegt Adianne van der Doe – Albregtse, docent beeldende vorming en projectlid. “Sommige collega’s zijn in eerste instantie sceptisch over iets wat weer de zoveelste nieuwe onderwijsontwikkeling lijkt. Eenmaal in gesprek over hoe we dit lokaal willen gaan invullen, zie je een verandering optreden. Het is een mooie en uitdagende taak om iedereen mee te krijgen.”

Het projectteam voor het nieuwe techlokaal, bestaande uit docenten met allerlei achtergronden (van biologie tot beeldende vorming), werkte samen met WisMon voor het concept en lesmateriaal. Daarnaast werd er er nauw samengewerkt met Presikhaaf Schoolmeubelen en Go Group Audiovisueel voor het licht en de inrichting.

 

Een kickstart met lesmodules

Het is de bedoeling dat alle klassen gebruik gaan maken van het techlokaal. Eerst worden de lesmodules van Wismon ingezet. Van der Doe – Albregtse: “In de lesmodules van WisMon zie je duidelijk voor welk niveau het is, hoe lang een module duurt, welke vakken erbij horen en wat het eindresultaat is. Deze lesmodules inzetten is de snelste manier om het lokaal een kickstart te geven. Dat is ideaal!”

Om alle docenten enthousiast te maken en te ondersteunen heeft WisMon ook docententrainingen gegeven.  Tijdens deze trainingen hebben ze geleerd hoe de materialen in het lokaal werken, hoe je deze kunt inzetten voor lessen en hoe je ervoor zorg dat de lessen goed aansluiten bij de belevingswereld van de leerlingen. Ze kregen o.a. trainingen op het gebied van robotica, interactieve technologie of 3D-printen.

Les in innovatieve technieken

Uitgangspunt voor het lokaal zijn ‘de 7 werelden van techniek’ die laten zien hoe divers technologie is. Van der Doe – Albregtse: “Dit helpt als leidraad om het te kunnen uitrollen binnen de school. Het geeft ook een houvast als we straks zelf lesmodules gaan schrijven. We hopen al vanaf aankomend schooljaar de eerste en tweedejaars leerlingen te laten starten door ons eigen Zwinvak in te zetten.”

Het Zwinvak is uniek in de regio. Leerlingen kunnen elke zes weken een andere module kiezen, van sport tot het ontwerpen van een sneaker. “Wij willen voor de zomer een Zwinmodule Innovatieve Technieken introduceren,” zegt de docent. “Zo krijgt iedere leerling snel de kans om kennis te maken met ons nieuwe lokaal, terwijl wij dit mooie project nog verder uitrollen binnen de school. Maar ook daarbuiten: we willen basisscholen en regionale bedrijven erbij betrekken.”

Het resultaat: het creatieve brein triggeren!

In het Zwinlokaal van de Toekomst kunnen leerlingen beleven en maken. Het lokaal spreekt tot de verbeelding en nodigt uit. Zo is er een mediahoek met green screen en studio software. Er is een maakhoek met 3D-printers en lasersnijders. En er is een robothoek met daarin robot tuintjes van Click & Grow en verschillende programmeer- en robotsets.

“De grote meerwaarde van dit techlokaal is dat leerlingen via onderzoek tot ontdekken komen,” zegt Van der Doe – Albregtse. “Dit is een goede aanvulling op alle bestaande lessen. Het is een werkvorm om het creatieve brein te triggeren en geeft mogelijkheden om zoveel meer te kunnen vervaardigen en vormgeven. Het lokaal helpt om iedere leerling bekwaam te maken op het gebied van techniek.”

De leerlingen zijn laaiend enthousiast. Van der Doe – Albregtse is trots op het Zwinlokaal van de Toekomst: “Dit is precies waar onderwijs om zou moeten draaien.”

 

Remco krijgt jouw techniekvraag van de grond!

Geen enkele school is hetzelfde en dat geldt ook voor de vraagstukken rondom techniekonderwijs. Wat is er precies nodig op jouw school? Vanuit zijn jarenlange ervaring op het gebied van techniek in het onderwijs, kijkt Remco graag met je mee.

Je kunt Remco bereiken via remco@wismon.nl of 030-237 2120.

Toekomstgericht techniekonderwijs

WisMon helpt vmbo’s, vakhavo’s en sto’s met het realiseren en aanscherpen van betekenisvol, duurzaam en kwalitatief sterk techniekonderwijs. Ook ondersteunen we bij het inrichten van jouw tech- of medialab.

Dit vind je misschien ook interessant

Digital Geletterdheid leerlijn & implementatie voor Hub Noord-Brabant

Lees verder

Technolabs van STO ’t Gooi zorgen voor enthousiaste leerlingen

Lees verder

Rudolf Steiner college over werken met de lasersnijder

Lees verder