<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=589186577843514&ev=PageView&noscript=1" />
Skip to content

Labster

Gebruik Labster om practicumonderwijs een nieuwe dimensie te geven. Breng de science vakken tot leven waar en wanneer dan ook!

Labster geeft studenten toegang tot een realistische lab ervaring waarin ze op een veilige en interactieve manier experimenten kunnen uitvoeren en onbeperkt kunnen oefenen. Bekijk de video om te zien hoe Labster het onderwijs kan verrijken.

Voordelen van Labster

Online practica

Met Labster kan onderwijs overal en altijd plaatsvinden. Het enige dat nodig is, is een computer en internetverbinding. Voor docenten kan Labster als aanvulling dienen op het curriculum, of gebruikt worden om een practicumelement toe te voegen aan online onderwijs. Op deze manier kunnen studenten hoog kwalitatief (lab)onderwijs volgen tegen een fractie van de kosten.

Interactief

Middels gamification en levensechte scenario’s worden studenten op een interactieve manier meegenomen in de lesstof. Op deze manier komen moeilijke onderwerpen op een speelse manier tot leven. Daarnaast kun je als docent de activiteiten van studenten volgen en zo individuele feedback geven. Hiermee biedt Labster een persoonlijke leerervaring.

Resultaatgericht

Als virtuele versie van een lab dient Labster ook als voorbereiding op echt labwerk. Studenten leren de technieken, vaardigheden, processen, protocollen en onderliggende theorie. Ook in dit lab kunnen experimenten mislukken en kun je leren via trial and error. Zo kunnen studenten beter voorbereid in het lab aan de slag gaan.

Over Labster

Ontstaan vanuit universiteiten

Labster is in 2012 ontstaan in Denemarken vanuit de behoefte naar motiverende en doelgerichte practicaoplossingen in middelbaar en universitair onderwijs. De functie en de koppeling met de theorie van practica was vaak onduidelijk. Studenten liepen voorgekauwde protocollen af, die weinig toevoegden aan de leerervaring. Zo ontstond Labster, om studenten de theorie beter te leren begrijpen en te kunnen toepassen in het lab.

Brug tussen theorie en praktijk

Labster maakt gebruik van verhaallijnen die gekoppeld zijn aan een onderzoek. Dit kan een labexperiment zijn, een veldwerkonderzoek naar de biodiversiteit op een buitenaardse planeet, of het opstellen en testen van een eigen hypothese. Er bestaan verschillende simulaties voor verschillende vakken en studierichtingen. Op deze manier kunnen studenten direct de theorie toepassen op levensechte scenario’s binnen en buiten het lab.

Onderzoek naar Labster

Labster levert een grote bijdrage aan de leerervaring van studenten. Zo is er aangetoond dat studenten die Labster gebruiken sneller hun leerdoelen halen en tweemaal zoveel kennis vasthouden. Door de simulaties te gebruiken hebben studenten veel meer plezier en motivatie voor het vak en dus meer aandacht. Ook verbeteren labvaardigheden aanzienlijk, doordat er eindeloos en waar dan ook geoefend kan worden. Hierdoor biedt Labster kwalitatief online onderwijs.

Voorbeelden van simulaties

Bekijk hieronder een greep uit de meer dan 130 labsimulaties

Biomedisch

Verschillende simulaties binnen de biologie en medicijnen richten zich op biomedische vraagstukken. Leer bijvoorbeeld over Parkinson in een experiment met groene thee en in vitro neuronen. Test welke medicijnen het beste werken tegen een bepaald soort kanker. Of leer over endocrinologie door te testen op virtuele konijnen.

Biologisch

Alle biologische onderwerpen komen aan bod, zoals ecologie, evolutie, genetica en microbiologie. Zo kun je alles leren over genregulatie, Western blots en PCR door met genen te spelen. Ook veldwerk kan virtueel gedaan worden. Leer bijvoorbeeld over ecosysteem dynamica door duurzaam gewassen te kweken in de kas.

Chemisch

Zowel de basis van de chemie, als analyse en organische chemie worden aangeboden in de simulaties. Leer bijvoorbeeld labtechnieken om de Kjeldahl methode toe te passen, door te kijken naar de eiwitconcentratie in een voedselmonster. Of oefen eindeloos je titratietechnieken totdat je deze helemaal onder de knie hebt.

 

Toegepaste natuurkunde

Natuurkunde wordt een stuk duidelijker doordat alle formules meteen toegepast kunnen worden in de simulatie. Leer over versnellingen van niemand minder dan Isaac Newton, ga aan de slag met elektrische weerstanden om een radio te repareren of begeleid astronauten op hun missie naar Mars.

Voeding- en dieetkunde

Biologische en chemische simulaties komen te pas bij deze studierichting, maar er zijn ook een aantal simulaties meer specifiek gericht op voedsel. Onderzoek bijvoorbeeld een gevaarlijke bacterie die vlees heeft gecontamineerd, of help een boer goede technieken te ontwikkelen voor pasteurisatie.

Middelbare school

Voor alle bètavakken zijn er basissimulaties te vinden die gericht zijn op de middelbare school. Scholieren kunnen bijvoorbeeld leren over antilichamen, mitose, elektriciteit en zuren en basen. Theorie wordt gekoppeld aan labtechnieken, bijvoorbeeld door op veldwerk de pH te meten in een meer.

Virtueel lab

Benieuwd geworden hoe jij Labster kan inzetten in jouw lesprogramma of curriculum? Lees dan snel verder!

Meer informatie?

Wil je meer weten? Laat een terugbelverzoek bij ons achter en we nemen contact met je op.