<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=589186577843514&ev=PageView&noscript=1" />
Skip to content

Kies je afsluitend examen!

Je moet voor toelating tot je studie een certificaat kunnen overleggen voor een of meerdere bètavakken. Wat zijn dan de verschillende soorten examens die je kunt kiezen? En wat zijn de verschillen tussen deze examens? Hieronder vind je informatie over de meest gekozen afsluitende examens.

Bij WisMon kies je zélf je afsluitende examen uit en leg je deze altijd bij een externe partij af. Dit doen we omdat veel universiteiten en hogescholen vaak hun eigen regels omtrent toelatingseisen hanteren. De meest voor de hand liggende afsluitende examens bij universiteiten zijn het staatsexamen voor een deelcertificaat, of het CCVX voortentamen voor een testimonium. Andere opties zijn het James Boswell examen, een Colloquium Doctum of toelatingstoets. Onze cursussen kunnen je op elk gekozen examen voorbereiden!

Hogescholen hebben vaak een eigen toelatingsprocedure. Ze accepteren het staatsexamen of ze hebben hun eigen toelatingstoets die je bij de opleiding aflegt. Steeds meer opleidingen accepteren ook het CCVX voortentamen op havo-niveau. Hieronder vind je alle informatie en de verschillen tussen de examens.

Let op! Informeer vóór start van de cursus zelf bij de studieadviseur van de opleiding die je wilt gaan volgen of een certificaat wordt erkend. Het afleggen van het juiste examen is geheel eigen verantwoordelijkheid. Je dient je ook zelf tijdig voor het gekozen afsluitende examen in te schrijven.

De verschillende soorten examens

CCVX voortentamen

Met het behalen van een CCVX voortentamen ontvang je een testimonium. Hiermee word je, samen met je behaalde havo- of vwo-diploma, alsnog toegelaten tot jouw gekozen studie. Het CCVX voortentamen wordt afgenomen in april, juli en december en bevat geen practicum of mondeling en is op havo- en vwo niveau af te leggen. Het behalen van het CCVX-voortentamen is de meest gangbare toelatingseis voor hbo- en wo-opleidingen.

Meer informatie

Staatsexamen

Met het behalen van een staatsexamen ontvang je een deelcertificaat. Dit kan handig zijn wanneer je gezakt bent voor je havo-, of vwo-examen en je alsnog je diploma wilt halen. Het staatsexamen wordt één keer per jaar in mei/juni afgenomen in meerdere steden. Voor het staatsexamen moet zowel een schriftelijk examen als een mondeling examen worden afgelegd.

Meer informatie

Overige examens

Andere afsluitende examens zijn oa. het James Boswell examen, een toelatingstoets van de opleiding of het Colloquium Doctum (21+ toets). Het Boswell examen wordt drie keer per jaar afgenomen in april, juli en december.

Informeer vóór start van de cursus zelf bij de studieadviseur van de opleiding die je wilt gaan volgen of een certificaat wordt erkend. Het afleggen van het juiste examen is geheel eigen verantwoordelijkheid.

Meer informatie

Meerdere vakken volgen

Moet je voor meerdere bètavakken een certificaat behalen voor toelating tot je studie? We hebben de verschillende mogelijkheden hieronder voor je op een rij gezet.

Ons cursusaanbod

Heb jij één of meer bètavakken nodig om toegelaten te worden tot een studie die precies bij jou past? Bij WisMon werk je doelgericht aan je toelating tot de studie van jouw keuze.