<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=589186577843514&ev=PageView&noscript=1" />
Skip to content

Wat is maakonderwijs?

Wat is maakonderwijs eigenlijk precies? In dit artikel lees je alles over maakonderwijs voor de basisschool en de onderbouw van vmbo en havo.  

Wat is maakonderwijs?

De term maakonderwijs komt oorspronkelijk uit Amerika, in het leven geroepen door de zogenaamde ‘Makers Movement’. Deze beweging, ontstaan aan de Massachussets Institute of Technology (MIT), vindt het belangrijk dat een individu niet alleen consument is van media en moderne technologieën, maar daar zelf ook aan meebouwt en er kritisch over nadenkt.

De 21e-eeuwse vaardigheden zijn onlosmakelijk verbonden met maakonderwijs. Kinderen leren niet alleen producten maken met moderne technologieën, zoals de 3D-printer, maar verwerven ook competenties als samenwerken, communiceren, probleemoplossen, creatief en kritisch denken en experimenteren.

‘Leren door te doen’, zo zou je de filosofie van het maakonderwijs kunnen samenvatten. Bij maakonderwijs doorlopen kinderen een proces van zelf een probleem kiezen en vervolgens werken aan een oplossing. Niet alleen met hun hoofd, maar ook met hun hart en handen. Ze proberen dingen uit met allerlei materialen, technieken en apparatuur en mogen daarbij ook fouten maken en zo al doende ontdekken wat werkt en waar ze goed in zijn.   

Waarom is maakonderwijs belangrijk?

“Alles in ons leven hangt samen met wetenschap en techniek,” stelt Marcella van den Burg in deze blog over Maakkunde. Toch kan het imago van techniek nog een stuk beter. Doorgaans kennen we meer status toe aan kennis dan aan kunde en belonen we kennis ook met een hoger salaris. Kinderen en jongeren zijn daarom minder snel geneigd om voor techniek te kiezen. Dat is jammer, want de behoefte aan creatieve, betrokken en kritische makers is groot in de wereld van nu en morgen. Bovendien: maken maakt gelukkig! Maken, als proces van nieuwe dingen uitproberen, fouten maken en weer opnieuw proberen, om zo nieuwe technieken te leren, je creativiteit te ontdekken en tot innovaties te komen.

Met maakonderwijs kunnen we het verschil gaan maken op de basisschool en in de onderbouw van vbmo en havo. Hier kunnen we leerlingen enthousiasmeren voor de wonderen van wetenschap en techniek en ze goed uitrusten voor een toekomst waarin we onze slimme technologieën verantwoord en duurzaam inzetten. 

Hoe kan je vorm geven aan maakonderwijs in de klas:

  1. Maakonderwijs aan de hand van Ontwerpend leren 
  2. Maakonderwijs in een handomdraai met Maakkunde 
  3. Maakonderwijs met BYOR: robotica op de basisschool 
  4. Maakonderwijs met lasersnijden en 3D-printen 
  5. Maakonderwijs in het klaslokaal van de toekomst 

Maakonderwijs aan de hand van ontwerpend leren

Maakonderwijs begint bij het aanboren van de natuurlijke verwondering en nieuwsgierigheid van kinderen. Precies dat is ook de gedachte achter de didactiek van (onderzoekend en) ontwerpend leren. Bij ontwerpend leren gaan leerlingen zelf aan de slag met het bedenken en uitvoeren van een idee. Jouw rol als leerkracht is daarbij net iets anders dan je gewend bent. Toch doe je onbewust waarschijnlijk al heel veel. De onderzoeks- en ontwerpcyclus helpen jou als leerkracht de leerling meer structuur te bieden. Zo word je ‘bewust bekwaam’ en bereik je nog meer met deze didactiek. En met de O&O tools van WisMon help je leerlingen het proces nóg beter te leren volgen. Met werkboeken, hulpkaartjes en het kiesboekje wordt het begeleiden van iedere opdracht een stuk gemakkelijker en oefenen kinderen ongemerkt vaardigheden die handig zijn voor later! 

Maakonderwijs in een handomdraai met Maakkunde

Bouwen aan je eigen stofzuiger, of zonnepanelen ontwerpen voor een satelliet. Met de gratis lesmethode Maakkunde is dat veel minder ingewikkeld dan je denkt. De methode stelt leerlingen in staat om met simpele materialen tot een oplossing komen voor een probleem. Ze ontwerpen en maken hun eigen bouwwerken, testen natuurwetten en verbeteren tot hun oplossing werkt! Je kunt deze methode direct in de klas gebruiken en deze gratis downloaden op de website van NEMO. Voor wie zich verder wil bekwamen in het doceren van Maakkunde, verzorgt WisMon verschillende Maakkunde trainingen.

Maakonderwijs met BYOR: robotica op de basisschool

Leerlingen op een laagdrempelige manier laten kennismaken met robotica, programmeren en electronica: dat is het idee achter ‘Build Your Own Robot’, oftewel BYOR. Met dit pakket aan lessen laat je leerlingen hun eigen robot maken en zelfs programmeren. Leerlingen kunnen de robot precies zo laten reageren als zij willen, door de code in te duiken en de robot af te stellen. Plezier, uitdaging, leren en ontdekken staan centraal in dit lesmateriaal.

Maakonderwijs met lasersnijden en 3D-printen

Van bedenken en ontwerpen, naar bouwen, testen en gebruiken. Met een 3D-printer of lasersnijder in het klaslokaal doorlopen leerlingen het hele proces van een idee naar een tastbaar product. Je kunt leerlingen stap voor stap hun eigen smartphonehoesje laten ontwerpen, printklaar maken en uitprinten met de 3D-printen. Of laat leerlingen de lasersnijder ontdekken, met het ontwerpen van een model voor een tiny house. Hierbij doen ze onderzoek naar Tiny Houses, bedenken ze een ontwerp, maken een bouwtekening op schaal, snijden dit uit met de lasersnijder en zetten het vervolgens in elkaar.

Tools, lessen en advies rondom maakonderwijs

Wil je meer handvatten om aan de slag te gaan met Maakonderwijs en/of  Onderzoeken en Ontwerpend leren? Dan hebben we hieronder een aantal leuke tips voor je op een rijtje gezet!

Liever iemand die met jou en je school meekijkt over hoe je maakonderwijs en  onderzoeken & ontwerpend leren kunt implementeren in de klas? Plan dan een gratis adviesgesprek in met onze W&T en O&O expert Wendie in of vraag meer informatie aan. Ze denkt graag met je mee!

 

 

Tools voor maakonderwijs

Onderzoekend en ontwerpend leren waaier
€4.95
Dremel 3D40 FLEX 3D-printer
FLUX HEXA Lasersnijder

Meer maakonderwijs op jouw school?

We vertellen je graag meer! W&T-expert Wendie neemt graag contact met je op om te kijken waar we je bij kunnen helpen. 

Je kunt Wendie bereiken op wendieuitterhoeve@wismon.nl of 030-237 21 22 of plan direct een online afspraak in.

 

 

Kant-en-klare lessen voor maakonderwijs

Leerplatform Leapo ondersteunt jou als leraar om de wereld van bèta, wetenschap en technologie tot leven te brengen. Met kant-en-klare lessen voor elk niveau die activeren en zoveel mogelijk aansluiten op de leefwereld van kinderen.

 

Bekijk de gratis lessen

Dit vind je misschien ook interessant

Het Zwinlokaal van de Toekomst laat leerlingen techniek beleven

Lees verder

Technolabs van STO ’t Gooi zorgen voor enthousiaste leerlingen

Lees verder

Rudolf Steiner college over werken met de lasersnijder

Lees verder