<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=589186577843514&ev=PageView&noscript=1" />
Skip to content

Alles over de toelatingseisen voor bouwkunde hbo en wo

Je wilt bouwkunde gaan studeren. Maar wat zijn de toelatingseisen? En welke mogelijkheden zijn er? In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over de toelatingseisen voor bouwkunde hbo en wo.

Je hebt je havo of vwo afgerond en een studie bouwkunde lijkt je een mooie vervolgstap. Je ziet jezelf wel gebouwen ontwerpen of uitstippelen hoe Nederland op een verantwoorde manier ingericht kan worden. Maar hoe werkt zo’n toelating eigenlijk? En welke mogelijkheden zijn er om bouwkunde te studeren? 

Vooropleiding

Bouwkunde kun je zowel op hbo- als op wo-niveau studeren. Voor die opleidingen gelden verschillende eisen met betrekking tot je vooropleiding.

Hbo bouwkunde

Als je bouwkunde wilt gaan studeren aan een hbo-opleiding, moet je aan 1 van de volgende eisen voldoen:

  • Je hebt een havo-diploma met profiel:
    • Economie & Maatschappij
    • Natuur & Gezondheid
    • Natuur & Techniek
  • Je hebt een vwo-diploma met profiel:
    • Economie & Maatschappij
    • Natuur & Gezondheid
    • Natuur & Techniek
  • Je hebt een mbo-opleiding afgerond op niveau 4.
  • Je hebt een hbo- of wo-propedeuse zonder deficiënties.
  • Je hebt een diploma dat gelijkwaardig is aan bovengenoemde diploma’s.
Wo bouwkunde

Een universitaire studie bouwkunde start met een wo-bachelor. Als je die goed hebt afgerond, kun je verder met de master.

Om tot de wo-bachelor te worden toegelaten, moet je aan deze eisen voldoen:

Deficiënties

Ben je gezakt voor je vwo en wil je toch graag de universitaire studie bouwkunde volgen? Ook dan gloort er nog licht aan de horizon. Je kunt namelijk je deficiënties wegwerken met een CCVX-voortentamen of een staatsexamen.

Hetzelfde traject kun je afleggen als je je havo-examen niet gehaald hebt en toch hbo bouwkunde wilt gaan doen.

Als je 21 jaar of ouder bent en naar de universiteit wilt, kun je ook deelnemen aan het colloquium doctum, ook wel bekend als de 21+ test. Je wordt dan getoetst op je kennis en op basis van de uitslag bestaat de kans dat je alsnog wordt toegelaten.

Toelatingseisen bouwkunde

Toelating bouwkunde

De hbo-opleidingen bouwkunde laten je na inschrijving altijd toe, mits je voldoet aan alle toelatingseisen.

Dit geldt niet voor de universiteiten. Daar is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Zowel de opleiding in Delft als in Eindhoven is daarmee een numerus-fixusstudie.

Sinds 2017 mogen universiteiten zelf bepalen welke eisen ze mee laten wegen bij de selectie van hun toekomstige studenten. De kans op toelating is dus niet per se meer gebaseerd op de hoogte van je cijfers. Deze vorm van selectie heet decentrale selectie.

Op de site van TU Delft en van TU Eindhoven vind je meer informatie over de selectiemethodes van beide universiteiten.

Je mag je bij twee opleidingen aanmelden voor de decentrale selectie. Dat moet vóór 15 januari gebeuren.

Doorstromen van hbo naar wo

Als je start met een hbo-opleiding bouwkunde, kan het natuurlijk zijn dat je door wilt stromen naar bouwkunde op wo-niveau. Dat is mogelijk met zogenaamde schakelprogramma’s.

TU Delft biedt studenten van hbo-opleidingen bouwkunde een schakelprogramma aan waarmee ze in kunnen stromen in hun masteropleiding.

Dat programma is er vooral op gericht de deficiënties weg te werken die je hebt ten opzichte van de al aanwezige masterstudenten. Het bestaat uit een aantal fundamentele vakken en een aantal specifieke vakken voor, in jouw geval, de master bouwkunde.

Let op: je wordt niet zomaar toegelaten tot het schakelprogramma. Je moet vooraf kunnen bewijzen dat je niveau van zowel Engels als wiskunde hoog genoeg is. Dat laat je zien aan de hand van een toelatingstoets.

Ook TU Eindhoven biedt verschillende programma’s aan om van hbo door te stromen naar wo bouwkunde.

Bouw aan je toekomst met bouwkunde

Een opleiding bouwkunde geeft je toegang tot prachtige beroepen. Van architect tot vastgoedmakelaar en van stedenbouwkundige tot bouwfysicus; de keuze is letterlijk reuze!

Nu je weet wat de toelatingseisen zijn voor bouwkunde, hoef jij alleen nog maar te bepalen op welke manier je je daarop voorbereidt. En daarna… studeren maar!

Ontbreken een of meerdere bètavakken voor toelating tot tandheelkunde?  Neem gerust contact met ons op via 030-7370348 of mail naar info@wismon.nl.

 

Mis jij nog een bètavak?

Heb jij één of meer bètavakken nodig om toegelaten te worden tandheelkunde? Of wil je de volledige bovenbouwstof nog een keer doorlopen? Onze cursussen wiskunde a, wiskunde b, natuurkunde, scheikunde of biologie behandelen de gehele bovenbouwstof. We bereiden je optimaal voor het halen van een deelcertificaat of het CCVX voortentamen.

Persoonlijk advies nodig?

Wil jij meer weten over ons cursusaanbod? Meld je dan aan voor een live-sessie waarin wordt uitgelegd hoe een (online) cursus er bij WisMon uitziet, of vraag persoonlijk advies aan. Wij denken graag met je mee!