<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=589186577843514&ev=PageView&noscript=1" />
Skip to content

De juiste studiekeuze maken: hoe doe je dat eigenlijk?

Een studiekeuze maken is nog best ingewikkeld, niet? In dit artikel lees je wat je allemaal kunt doen om de juiste studiekeuze te maken.

Voel je de druk? Volgend schooljaar ga je studeren, maar je hebt nog geen idee wat! Zo’n studiekeuze maken is nog best ingewikkeld, niet? Gelukkig hoef je het niet alleen te doen. Wij van WisMon zijn hier om deze immense druk met je te dragen. Zo voorzien we je van informatie, maar werk je bij ons ook je deficiënties weg. In dit artikel lees je wat je allemaal kunt doen om de juiste studiekeuze te maken.

Ga op zoek naar jouw interesses en kwaliteiten!

Voordat je kunt achterhalen welke studie het best bij je past, moet je weten waar je interesses liggen. Wat zijn je hobby’s? Welke vakken vind je leuk? In welk profiel doe je eindexamen?

Ook moet je weten waar je kwaliteiten liggen. Vraag jezelf af waar je goed in bent, maar vraag het ook eens aan anderen. Vrienden, familie en docenten hebben vaak best een goed beeld van jou. Hun antwoorden geven je soms compleet nieuwe inzichten.

Vraag je daarnaast af bij welke bedrijven je jezelf wel ziet werken. Of welke functies je leuk lijken. Als je dat weet, hoef je alleen nog maar te bepalen welke opleiding jou naar zo’n baan leidt.


Vraag je decaan om studiekeuze-advies

Voor een goede studiekeuze is een specifiek studiekeuze-advies natuurlijk altijd welkom. Je decaan is the person to go to. Een decaan weet welke vragen hij moet stellen om je interesses, karaktereigenschappen en kwaliteiten in kaart te brengen. En hij heeft veel kennis van alle beschikbare vervolgopleidingen. Bovendien is een decaan meestal prima in staat om al die puzzelstukjes in elkaar te leggen. Gevolg? Een degelijk studiekeuze-advies op maat!

Bezoek open dagen en meeloopdagen als hulp bij studiekeuze

Heb je eenmaal een shortlist met interessante vervolgopleidingen, dan kun je op pad. Schrijf je in voor open dagen en meeloopdagen. Of ga proefstuderen!

Weet je al wat je wilt gaan doen? Richt je pijlen dan nog op meer dan 1 opleiding. Anders krijg je wel een erg eenzijdig beeld. Misschien loop je wel informatie mis die jou toch op heel andere gedachten kan brengen.

Je krijgt het beste beeld van een vervolgopleiding door met studenten in gesprek te gaan. Of door te neuzen in de Nationale Studente Enquête (NSE). Daarin vertellen studenten hoe tevreden ze zijn over hun opleiding.

tekst loopt door onder de afbeelding

Andere keuzes waar je over na kunt denken

Welke opleiding je gaat doen, is één vraag. Je moet echter over meer zaken nadenken.

Hogeschool of universiteit?

Ga je bijvoorbeeld voor een hogeschool of universiteit als je je vwo hebt afgerond? Bij de eerste leer je voor een specifiek beroep waar je bestaande kennis direct kunt toepassen in de praktijk. Op de universiteit wordt je voorbereid op onderzoekswerkzaamheden en ben je meer theoretisch bezig.

Ook de lessen zijn totaal verschillend. Op de universiteit volg je regelmatig hoorcolleges met grote groepen studenten. Een les op een hogeschool vindt vaak in je eigen (kleine) klas plaats.

Vraag je ook af of je liever kennis toepast (hbo) of nieuwe kennis verwerft (wo). Het één is niet beter dan de ander. Kies de richting wat het beste bij jou past!

Voltijd, deeltijd of duaal?

Dan is er de vraag of je een voltijd-, deeltijd- of duale studie wilt volgen. Bij een voltijdstudie richt je je gedurende de hele week op je opleiding. In totaal besteed je zo’n 40 uur per week aan je studie.

Een deeltijdstudie doe je als je naast je studie wilt werken. Die baan hoeft niet per se in lijn te liggen met je opleiding; de twee staan los van elkaar. Lessen vinden vaak plaats in de avonduren.

Bij een duale studie combineer je ook werken en studeren, maar liggen die twee in elkaars verlengde. Je werkt dus al in de branche waar je voor opgeleid wordt.

Ik weet het nog steeds niet!

Lukt het je maar niet de juiste studiekeuze te maken? Dan heb je misschien nog iets aan deze tips.

  • Doe een online studiekeuzetest. Zo’n test geeft je inzicht in je interesses en kwaliteiten. Let op: de uitslag van dit soort testen is altijd alleen een leidraad. Uiteindelijk moet jij tevreden zijn met je keuze; niet die test!
  • Vraag studiekeuze-advies op de hogeschool of universiteit waar je over twijfelt. Decanen en studenten daar zijn de beste informatiebronnen.
  • Denk eens na over een tussenjaar. Misschien ken je wel iemand die dit heeft gedaan. Vraag naar hun ervaring. Op de website van het tussenjaarkenniscentrum vind je ook allerlei tips hoe een tussenjaar.

Ik voldoe niet aan de toelatingseisen!

Heb je eindelijk je studiekeuze gemaakt, voldoe je niet aan de toelatingseisen… Ook nu helpt WisMon je uit de brand!

Bij ons bereid je je met diverse cursussen voor op CCVX-voortentamens of het halen van een deelcertificaat.  We houden daarbij rekening met de afnamedata van de examens. Jij hoeft je alleen nog maar op de inhoud van het ontbrekende vak te richten.

Toelatingseisen en deficiënties hoeven dus nooit een beperkende factor zijn bij het maken van je studiekeuze!

Mis jij nog een bètavak?

Heb jij één of meer bètavakken nodig om toegelaten te worden tot een hbo-opleiding of de universiteit? Of wil je de volledige bovenbouwstof nog een keer doorlopen? Onze cursussen wiskunde a, wiskunde b, natuurkunde, scheikunde of biologie behandelen de gehele bovenbouwstof. We bereiden je optimaal voor het halen van een deelcertificaat of het CCVX voortentamen. Zo kun je alsnog worden toegelaten tot jouw studie naar keuze!

Persoonlijk advies nodig?

Wil jij meer weten over ons cursusaanbod? Meld je dan aan voor een live-sessie waarin wordt uitgelegd hoe een cursus er bij WisMon uitziet, of vraag persoonlijk advies aan. Wij denken graag met je mee!