<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=589186577843514&ev=PageView&noscript=1" />
Skip to content

Cursus scheikunde vwo

Heb jij scheikunde vwo nodig om toegelaten te worden tot het hbo of de universiteit? Onze cursus scheikunde vwo behandelt de gehele bovenbouwstof en bereidt jou voor op het CCVX voortentamen, het behalen van een deelcertificaat of een ander afsluitend examen.

Schrijf je nu in!

Hoe werkt een cursus scheikunde vwo?

Onze cursussen scheikunde vwo starten elk jaar in januari, juni en september in Utrecht en soms in Amsterdam en/of online. Elke scheikunde cursus op vwo niveau heeft een vast aantal uur om de hele bovenbouwstof te doorlopen. De intensiteit en duur verschillen echter per cursusblok en variëren in een studielast van 7 tot 35 uur per week.

In het groene blok hieronder staat de planning. Lees ook de informatie in het drop down menu onder “Belangrijk”.

Naast een cursus scheikunde vwo kun je ook terecht bij ons voor een cursus wiskunde A vwo, wiskunde B vwo, natuurkunde vwo en biologie vwo . Wil je meerdere vakken gaan volgen? Kijk dan op de pagina meerdere vakken volgen.    

Kies je examen scheikunde vwo en haal je certificaat!

Je sluit de scheikunde cursus op vwo niveau af met een examen dat door een externe partij wordt afgenomen. Je kiest altijd zélf het afsluitende examen en je dient je hiervoor zelf in te schrijven. De meest gangbare examens zijn het CCVX voortentamen en het staatsexamen.  Lees meer informatie op de pagina over alle  afsluitende examens.

Zomercursus

Utrecht

maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag
09:3013:30
03/06/202416/07/2024
28 lessen
Utrecht
1075

Let op! Er is iedere dag les, behalve op vrijdag 7 juni en vrijdag 14 juni.

Deze cursus is ter voorbereiding op het CCVX examen.

Wij raden aan om je uiterlijk 3 weken voor start van de cursus in te schrijven.

Bij te weinig inschrijvingen kunnen de groepen samengevoegd worden.

Maximaal aantal deelnemers: 12

Cursus combineren

Inschrijfwekker

Andere data?

Schrijf je in voor de inschrijfwekker en ontvang eenmalig een berichtje als er nieuwe cursusdata online staan.

Praktische informatie

 • Kosten 1.075,- (excl. boeken en examen);
 • Betaling: Aanbetaling en eenmalige incasso of 4 termijnen (zomercursus in 2 termijnen);
 • Studielast: per les van 3,5 uur mag je rekenen op gemiddeld 3,5 uur zelfstudie;  
 • Groepsgroottebij een cursus op locatie is de maximale grootte 13 cursisten;
 • Opname lessen: Lessen in Utrecht worden (indien mogelijk) opgenomen. Lessen in Amsterdam niet;
 • Startdatum: Kijk hierboven voor de exacte startdata en tijden. 

We adviseren je om je 3 weken van tevoren in te schrijven. 

Voorkennis scheikunde vwo

Om de cursus scheikunde vwo goed af te kunnen ronden heb je minimaal kennis van de onderbouwstof van scheikunde nodig. Kennis op vwo 4 niveau is een pré. Kom je van de havo? Dan is kennis op havo 5 niveau nodig.  Bij twijfel of je voldoende voorkennis hebt voor deze cursus, kun je dit document doorkijken. Daarin staat uitgelegd welke kennis je nodig hebt. Ook vind je er enkele opgaven. 

Beheers je de onderbouwstof wiskunde nog niet voldoende? Of kom je van het mbo af? Dan adviseren we je om éérst de basiscursus wiskunde te volgen.  

Benodigdheden scheikunde vwo

Je hebt het volgende lesmateriaal nodig voor deze cursus: 

 • Chemie Overal vwo, deel 4, 5 en 6 (4e editie); 
 • Binas (6e editie);
 • Reguliere rekenmachine; 
 • Voortentamenbundel scheikunde vwo (inbegrepen bij de cursusprijs); 
 • Een laptop/pc voor het digitale lesmateriaal

Boekenservice

We verhuren en verkopen tweedehands boeken in de webshop. Je kunt boeken per maand huren.

Benodigde huurperiode:

Cursusblok Huurperiode
Voorjaars- of najaarscursus 4 maanden
Zomercursus 2 maanden
Jaarcursus 8 maanden (kopen is voordeliger)

 

Tijdens de cursus ontvang je toegang tot het digitale lesmateriaal in Microsoft Teams.

Indien je een antwoordenboekje wilt, dien je deze zelf elders aan te schaffen. WisMon verkoopt en verhuurt geen antwoordenboekjes. WisMon verzorgt alleen digitale antwoorden en/of uitwerkingen.

Boekenlijst WisMon Cursus

Kleine groepen
Deskundig
Persoonlijk

Opbouw cursus scheikunde vwo

Blok 1

Stoffen en reacties

Zuivere stoffen en mengsels, scheidingsmethoden, chemische reacties, botsende-deeltjesmodel, atoombouw, periodiek systeem, ionen, soorten stoffen, bindingstypen, chemisch rekenen

Blok 2

Koolstofchemie

Naamgeving en tekenen structuurformules van koolwaterstoffen en koolstofverbindingen met karakteristieke groepen, lewisstructuren, mesomerie, substitutie- en additereacties, stereo-isomerie, polymeren, thermoplasten en thermoharders

Blok 3

Zuren en basen en redoxreacties

pH en pOH, zuren en basen in water, rekenen met sterke en zwakke zuren en basen, zuur-basereacties, titraties, amfolyten, buffers, oxidatoren en reductoren, opstellen redoxreacties, zelf opstellen halfreacties, redoxreacties in koolstofchemie, elektrochemische cel, batterijen en brandstofcellen (elektrolyse)

Blok 4

Biochemie en chemische industrie

Koolhydraten, oliën en vetten, eiwitten, DNA en RNA, groene chemie (atoomeconomie, rendement, E-factor, grenswaarde), reactie-energie en activeringsenergie, reactiesnelheid (katalysatoren), evenwicht, blokschema’s, batch- en continu-processen, elektriciteitscentrales

Blok 5 en 6

Analysemethoden en nieuwe materialen

Chromatografie (papier- en gaschromatografie), massaspectrometrie

Blok 7

Examenvoorbereiding

Lesmateriaal scheikunde vwo

In onze shop vind je al het lesmateriaal wat je nodig hebt voor de cursus scheikunde vwo. Naast kopen is het ook mogelijk de materialen te huren.

Chemie Overal 4, 5 en 6 vwo (set)
€29.40 Huur
BINAS 6e editie havo/vwo
€5.00 Huur
Chemie Overal 4 vwo
€9.80 Huur
Sterre
Scheikunde vwo

 

Puck
Scheikunde vwo

De topdocenten bij Wismon hebben ervoor gezorgd dat ik binnen drie maanden mijn scheikunde certificaat heb behaald. Op het volwassenonderwijs zou ik hier twee jaar over hebben gedaan, naast mijn twee andere vakken. Heel fijn dat het met deze stoomcursus veel sneller is gelukt. De docenten hebben oog voor jouw leerproces en geven je het vertrouwen dat dit gaat slagen. Ik raad Wismon zeker aan!

Julie
Scheikunde vwo

Dankzij Wismon heb ik binnen no time mijn ccvx toetsen gehaald! Met behulp van bekwame, gedreven docenten en een strak lesplan was ik precies op tijd voldoende voorbereid. Het is even hard doorwerken, maar voordat je het weet, heb jij je ontbrekende vakken en kan je beginnen aan de studie die je echt wilt doen! Zeker de moeite waard! Zonder WisMon was het mij in ieder geval niet gelukt..!

Ruben
Scheikunde & Natuurkunde & Wiskunde B

Hoe interessant ik de Bètavakken ook vind, zijn deze altijd mijn struikelpunt geweest. De kundige leraren van WisMon hebben mij 4 maanden lang begeleid naar de 3 examens. Het gevolg: 3 voldoendes. Ik heb de cursussen als erg efficiënt en prettig ervaren; de leraren zijn zeer competent in hun vakgebied, sympathiek en hebben verstand van lesgeven. Een goede ervaring en ik raad WisMon daarom ten zeerste aan.