<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=589186577843514&ev=PageView&noscript=1" />
Skip to content

CCVX voortentamen

Het behalen van een ccvx voortentamen is de meest gangbare toelatingseis voor hbo- en wo-opleidingen. Studies als geneeskunde, tandheelkunde, economische en technische opleidingen erkennen deze tentamens. De Centrale Commissies Voortentamen is namelijk een landelijk samenwerkingsverband van de Nederlandse Universiteiten.

Erkenning universiteiten

De Centrale Commissies Voortentamen is een landelijk samenwerkingsverband van de Nederlandse Universiteiten. Zij onderzoeken of een student een vak goed genoeg beheerst om toegelaten te worden tot een studie middels een examen. Het behalen van het voortentamen is daarom de meest gangbare toelatingseis voor hbo- en wo-opleidingen.

Waar en wanneer

De voortentamens worden drie keer per jaar afgenomen op het Utrecht Science Park. Dit is doorgaans eind april, juli en november/december. WisMon zorgt dat de cursussen altijd aansluiten op deze tentamendata.

Je ontvangt je uitslag en een eventueel testimonium altijd per post.

Aanmelden

De inschrijving verloopt via de CCVX zelf. De voortentamens worden apart van de cursus afgenomen door de CCVX en zijn niet inbegrepen bij het cursusgeld. De kosten zijn €91 die je voldoet via een automatisch incasso.

Erkenning hogescholen

De erkenning van certificaten is wat minder uniform geregeld dan bij universiteiten. Veel hogescholen hanteren hun eigen toelatingsprocedure, middels een eigen toelatingstoets of accepteren alleen het staatsexamen bij toelating. Echter steeds meer hbo-opleidingen accepteren ook het havo voortentamen.

Examenstof

Het CCVX voortentamen bevat geen practicum of mondeling. De leerstof wordt per vak uitgelegd op de website van de CCVX.

Het havo voortentamen

Het voortentamen kan via WisMon ook op havo-niveau worden afgelegd. De datum en de locatie waar je het tentamen aflegt is hetzelfde als de vwo-tentamens. De aanmeldprocedure ontvang je na inschrijving van de cursus.

Informeer vóór start van de cursus zelf bij de studieadviseur van de opleiding waar je wilt gaan studeren of het CCVX havo testimonium wordt erkend. Het afleggen van het juiste examen is geheel eigen verantwoordelijkheid.

Data en inschrijven

Wiskunde A

  • Maandag 20 juli 2020

Wiskunde B

  • Dinsdag 21 juli 2020

Natuurkunde

  • Donderdag 16 juli 2020

Scheikunde

  • Vrijdag 17 juli 2020

Biologie

  • Maandag 13 juli 2020

Inschrijven kan via www.ccvx.nl Bovengenoemde data zijn onder voorbehoud. Het CCVX geeft altijd de juiste data.

Staatsexamen

Door je deelcertificaten te behalen via staatsexamens, kun je alsnog je diploma halen. Zo zijn je diploma en de studie die je wenst binnen handbereik! Of wil je het James Boswell examen afleggen of moet je op voor het Colloquium Doctum? Dan zijn onze cursussen ook geschikt voor jou.

Cursussen

Heb jij één of meer bètavakken nodig om toegelaten te worden tot een studie die precies bij jou past? Met onze cursussen werk je doelgericht aan je toelating tot de studie van jouw keuze.

Biologie
Alle vragen