<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=589186577843514&ev=PageView&noscript=1" />
Skip to content

Het CCVX voortentamen

Mis je een bètavak voor toelating tot de universiteit of hogeschool? Met het behalen van het landelijk erkende CCVX voortentamen krijg je een deelcertificaat en word je alsnog toegelaten tot de studie van jouw keuze! Je kunt het CCVX voortentamen afleggen na een cursus wiskunde a, wiskunde b, scheikunde, biologie en natuurkunde voor havo en vwo.

Erkenning universiteiten

De Centrale Commissies Voortentamen is een landelijk samenwerkingsverband van de Nederlandse Universiteiten. Zij onderzoeken of een student een vak goed genoeg beheerst om toegelaten te worden tot een studie middels een examen. Het behalen van het CCVX voortentamen is daarom de meest gangbare toelatingseis voor universiteiten in Nederland.  Studies als geneeskunde, tandheelkunde, biomedische wetenschappen en veel economische en technische opleidingen erkennen het ccvx voortentamen.

Waar en wanneer

De voortentamens worden drie keer per jaar afgenomen op het Utrecht Science Park. Dit is doorgaans eind april, juli en november/december. WisMon zorgt dat de cursussen altijd aansluiten op deze tentamendata.

Je ontvangt je uitslag en een eventueel testimonium altijd per post.

Examenstof

Het CCVX voortentamen bevat geen practicum of mondeling. De leerstof wordt per vak uitgelegd op de website van de CCVX.

Erkenning hogescholen

De erkenning van certificaten is wat minder uniform geregeld dan bij universiteiten. Veel hogescholen hanteren hun eigen toelatingsprocedure, middels een eigen toelatingstoets of accepteren alleen het staatsexamen bij toelating. Echter steeds meer hbo-opleidingen accepteren ook het havo voortentamen.

Voorbereiden op het ccvx tentamen

Je kunt jezelf voorbereiden op het ccvx voortentamen door een cursus of tentamentraining te volgen. Onze cursussen wiskunde a/b, natuurkunde, scheikunde en biologie zijn gericht op het behalen van het ccvx voortentamen en sluiten altijd aan op de tentamendata.

Aanmelden havo en vwo

De inschrijving verloopt via de CCVX zelf. De voortentamens worden apart van de cursus afgenomen door de CCVX en zijn niet inbegrepen bij het cursusgeld. De kosten zijn €91 die je voldoet via een automatisch incasso.

Voor een tentamen op vwo-niveau meld je je aan via www.ccvx.nl. Via WisMon kan je het voortentamen ook op havo-niveau afleggen. De datum en de locatie waar je het tentamen aflegt is hetzelfde als de vwo-tentamens. De aanmeldprocedure ontvang je na inschrijving van de cursus.

Informeer vóór start van de cursus zelf bij de studieadviseur van de opleiding waar je wilt gaan studeren of het CCVX testimonium wordt erkend. Het afleggen van het juiste examen is geheel eigen verantwoordelijkheid.

Data en inschrijven

Wiskunde A

 • December 2020
 • April en juli 2021
  Exacte datum en tijd nog onbekend

 

Wiskunde B

 • December 2020
 • April en juli 2021
  Exacte datum en tijd nog onbekend

Natuurkunde

 • November 2020
 • April en juli 2021
  Exacte datum en tijd nog onbekend

Scheikunde

 • November 2020
 • April en juli 2021
  Exacte datum en tijd nog onbekend

Biologie

 • December 2020
 • April en juli 2021
  Exacte datum en tijd nog onbekend

Inschrijven kan via www.ccvx.nl Bovengenoemde data zijn onder voorbehoud. Het CCVX geeft altijd de juiste data.

Cursussen

Heb jij één of meer bètavakken nodig om toegelaten te worden tot een studie die precies bij jou past? Met onze cursussen werk je doelgericht aan je toelating tot de studie van jouw keuze.

Natuurkunde Wiskunde Scheikunde Biologie

Staatsexamen

Door je deelcertificaten te behalen via staatsexamens kun je alsnog je diploma halen. Zo zijn je diploma en de studie die je wenst binnen handbereik! Wil je het James Boswell examen afleggen, of moet je op voor het Colloquium Doctum? Dan zijn onze cursussen ook geschikt voor jou.

Alle vragen